ekstilciler, kumaşa 2011’den bu yana uygulanan ek gümrük vergilerinin daha da yükseltilmesini talep etti. Konfeksiyoncu ise verginin tamamen kaldırılmasını istiyor. Hükümetin üretimi desteklemek için 2011’den itibaren bazı kumaş ve hazırgiyim mallarına gümrükte uyguladığı ek vergi iki sektörü karşı karşıya getirdi. Maliye ise birbirine zıt talepleri incelemeye aldı.
Vergide birleştiler
Hem tekstil hem konfeksiyon ve hazırgiyim sanayicileri, ekonomi yönetimine ayrı ayrı sundukları raporda “vergi”de birleşti. Ancak aynı konuda birbirinden çok farklı görüşler ortaya çıktı:
TEKSTİL
DTÖ’ye uygun olarak Temmuz 2011’den itibaren uygulanan ek vergi kararnamesinin yatırım, istihdam ve dış ticaret dengesine olumlu katkıları göz önüne alınarak kapsamının genişletilmesine, ayrıca denetlenemeyen ithalatla daha etkin şekilde mücadele edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ek vergi uygulaması yeterli üretimi bulunan tüm tekstil ürünleri için genişletilmeli, ayrıca orijinal menşe belgesi aranmalı.
KONFEKSİYON
Kumaşlara uygulanan vergi koruma önlemleri üretimde maliyetleri artırmakta, rekabet gücümüzü azaltmaktadır. Çin, Bangladeş, Vietnam, Hindistan ve Pakistan gibi rakip ülkeler çok uygun fiyatlarla iplik ve kumaş girdileri kullanarak ihracatta rekabet avantajı yakalamaktadır. Vergi korunma önlemleri sona erdirilmeli, onun yerine yurtiçindeki iplik ve kumaş üreticileri desteklenmelidir.
6’ncı bölge teşviki
Konfeksiyoncular, sektördeki yatırımcıların 1’inci bölge dışındaki tüm iller için 6’ncı bölge OSB teşvikleriyle desteklenmesini ya da firmalara taşınma desteği verilerek kıdem tazminatı ödemelerine kolaylık sağlanmasını talep etti. Ayrıca yarı zamanlı kadın çalışanlar için esnek uygulama istedi.
rdoğan SÜZER – BUGÜN GAZETESİ / ekonomi.bugun.com.tr/tekstil-ve-konfeksiyon-yine-kavgali-haberi/1006379
|